Kuldīgas vēsturiskais centrs

Kuldīgas vēsturiskais centrs

Kuldīga nav tik liela, kā citas Kurzemes pilsētas, piemēram Ventspils un Liepāja, bet tā ir apburoša un neaizmirstama vietiņa, kuru visos gadsimtos aplīksmojuši un savā mākslā iestrādājuši stāstnieki un citi mākslinieki. Pilsētas galvenās ielas sastopamas vecās koka ēkas un nelielās, šaurās ieliņas, kas rada lielisku vēsturisku sajūtu.

Kuldīgas pilsētas vecpilsēta un centrālā teritorija būvniecību aizsāka 13. gadsimtā, un tā sevī paturējusi arhitektūras un pilsētbūves plānošanas aspekti lielā laika amplitūdā – no 13. līdz pat 19. gadsimtam.

Vecpilsētā un centrā pamanāmas šauras ieliņas un neordināras vienstāvu mājas ar skursteni jumta vidusdaļā un sarkanu dakstiņu jumtu. 1368. gadā Kuldīga tika atzīta par Hanzas tirdzniecības savienības pilsētu.

Kuldīgas vēsturiskās celtnes un daba veido neaizmirstami saliedētu ansambli, kādam līdzīgu nav ne vien Latvijā, bet arī citur Eiropā un pasaulē. Kopš senas vēstures Ventas upe un Ventas ūdenskritums ir atzīmēti kā svarīgi Kuldīgas pilsētas attīstības objekti un kultūras objekti.

Ķieģeļu tilts pār Ventu

Kuldīgas vecpilsēta un sārto ķieģeļu tilts pār Ventas upi ir varens pretendents uz iekļūšanu UNESCO pasaules kultūras mantojuma pieminekļu sarakstā.

Ventas rumba

Pilsēta ir ievērojama arī ar Eiropā platāko un vienu no skaistākajiem ūdenskritumiem. Pavasaros un rudeņos pie ūdenskrituma pamanāma neparasta parādība, kad zivis nārsta periodā ūdenskritumu cenšas pārvarēt ar lēcienu pa gaisu.

Alešupīte

Kuldīgu bieži vien sauc sinonīmā par Latvijas Venēciju, jo Alešupīte Kuldīgas vidienē tek tieši gar būvju sienām.

Tālākais maršruts

Jā Jums gāja pie sirds Kuldīgas māksla un vēsture, iesakam arī apmeklēt Rundāles pili, kurš aiznesīs Jūs no Kuldīgas viduslaikiem uz Pilsrundāles agrīno modernismu.